Izgradnja hidroelektrarn na spodnji Savi kot primer dobre prakse za uresničevanje trajnostnega razvoja

15 Jul, 2021
Izgradnja hidroelektrarn na spodnji Savi kot primer dobre prakse za uresničevanje trajnostnega razvoja

Slovenija je ob začetku predsedovanja Svetu EU med 30. junijem in 3. julijem gostila pri institucijah EU akreditirane dopisnike iz Bruslja. Z najvišjimi predstavniki vlade so se pogovarjali o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja, obenem pa spoznavali Slovenijo kot butično, trajnostno in varno turistično deželo.

Med pomembnimi vsebinami so bili predstavljeni tudi pravičen zeleni prehod, zmanjšanje toplogrednih plinov za 55 % do leta 2030 ter prenove energetsko-podnebne zakonodaje. Na tem področju se je oseminštirideset tujih novinarjev seznanilo s konkretnimi primeri dobrih praks, med drugim tudi nizom hidroelektrarn na reki Savi.

Večnamenski projekt izgradnje hidroelektrarn na spodnji Savi je bil predstavljen kot primer dobre prakse za uresničevanje trajnostnega razvoja. Gre za največji projekt izgradnje obnovljivih virov v Sloveniji, ki je državnega pomena in praktični dokaz, da lahko proizvajamo zeleno električno energijo ob sočasnem ter uspešnem razvoju okolja in biodiverzitete.

Ob robu obiska je bila predstavljena tudi fotografska razstava na temo številnih uspešnih zgodb razvoja okolja ter rastlinskih in živalskih vrst po izgradnji hidroelektrarn, ki sta jih v svoj objektiv ujela fotografa in naravovarstvenika Branko Brečko in Stane Jeršič.

Za namen dogodka je bila pripravljena tudi posebna izdaja fotomonografije »Življenje s Savo – popotovanje dolvodno od Krškega do Brežic«, ki je nastala pod okriljem podjetja INFRA in s slikovnim materialom Branka Brečka.