Ribe v Savi - informativni panoji pri HE Arto - Blanca

02 Okt, 2019
Ribe v Savi - informativni panoji pri HE Arto - Blanca

V sodelovanju z Občino Sevnica, Ribiško družino Sevnica in Zavodom Umbra smo ob prehodu za vodne organizme HE Arto – Blanca postavili več informativnih panojev s tematiko Ribe v Savi, ki prečkajo prehod.

V družbi HESS se zavedamo, da izgradnja verige hidroelektrarn na spodnji Savi predstavlja obsežen poseg v prostor, zato je bilo pri načrtovanju in umeščanju v prostor veliko pozornosti namenjene tudi zagotavljanju ustreznih naravovarstvenih ureditev. Prehod za vodne organizme (ribja steza) HE Arto – Blanca je lep primer dobre prakse pri izvedbi tovrstnih ureditev ob gradnji hidroelektrarn. Ribje steze so namreč omilitveni ukrepi, ki omogočajo prehajanje rib in drugih vodnih organizmov preko različnih pregrad na vodotokih, vključno z jezovnimi zgradbami hidroelektrarn.   

V Ribiški družini Sevnica, ki vzdržuje ribjo stezo pri HE Arto – Blanca, so poleg dobrega delovanja ribje steze veseli tudi sodelovanja s šolami, ki se čedalje bolj pogosto odločajo za naravoslovni dan z ogledom ribje steze. Kot pravi predsednik RD Sevnica, g. Sandi Kosmač, so v preteklosti otroci hodili na tovrstne oglede v tujino, predvsem v Avstrijo. Danes si lahko primer dobre prakse prehoda za vodne organizme ogledajo v neposredni bližini. S postavitvijo informativnih panojev se izkušnja obiskovalcev še izboljša, saj se ob sprehodu ob ribji stezi lahko seznanijo z osnovnimi informacijami o ribah, ki prečkajo ta prehod.

Več o prehodih za vodne organizme ob HE na spodnji Savi: http://www.he-ss.si/objava/prehodi-za-vodne-organizme-ob-hidroelektrarnah.html