S sodelovanjem do trajnostne prihodnosti: Agrofotovoltaika

05 Apr, 2024
S sodelovanjem do trajnostne prihodnosti: Agrofotovoltaika

Te dni smo na območju velike sončne elektrarne ob HE Brežice toplo sprejeli 30 novih prebivalcev - ovac, ki bodo skrbele za redno naravno košnjo trave okoli sončnih panelov, slednji pa jim bodo nudili zaščito pred soncem in dežjem. S tem nadaljujemo sodelovanje z lokalnim ekološkim rejcem, ki je svoje ovce pri nas naselil že lani, ter tako skrbimo za povezovanje našega delovanja z lokalnim okoljem.

Velika sončna elektrarna ob pretočni akumulaciji HE Brežice s svojo letno proizvodnjo zadosti potrebam okoli 1.800 gospodinjstev, njena lokacija pa nudi tudi možnosti razvoja agrofotovoltaike. To je izraz za kombinirano rabo zemljišč za proizvodnjo električne energije s pomočjo sončnih panelov ob hkratni rabi tal v kmetijske namene, kar predstavlja eno od učinkovitih možnosti energetskega prehoda.

Agrofotovoltaika lahko s primerno tehnično zasnovo poveča učinkovitost rabe zemljišč, nudi varstvo rastlinam in živalim, omogoča večji hektarski donos in  zmanjšuje potrebo po namakanju tudi do 20 %.

Podnebna kriza, pomanjkanje vode in naraščajoča potreba po energiji in hrani nas postavljajo pred ogromne izzive. Agrofotovoltaika ponuja medresorsko rešitev, od katere lahko pridobimo vsi: kmetijstvo, energetika in predvsem prebivalci našega planeta.

 

Glej tudi: