Večnamenski projekti na Savi: priložnost za aktivno življenje

28 Sep, 2023
Večnamenski projekti na Savi: priložnost za aktivno življenje

Evropski teden športa, ki ga letos obeležujemo v tednu med 23. in 30. septembrom, je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športne aktivnosti in telesne dejavnosti po vsej Evropi. Namenjen je ozaveščanju ljudi o pomembnosti redne telesne dejavnosti za ohranjanje in krepitev zdravja, dobrega počutja in zdravo staranje.

Sava, naša najdaljša reka, ima že od nekdaj velik pomen za ljudi, ki živijo z njo. Skozi zgodovino je pozitivno vplivala na življenje prebivalcev ob njej, vendar je svojim hudourniškim značajem slednjim znala prinesti tudi nemalo preglavic in težav. V preteklosti je bila Sava v Posavju precej »nedostopna« in neatraktivna za sprehode in rekreacijo ob njej, njena neposredna okolica je bila zaraščena in neurejena.

Danes je njena podoba povsem drugačna. Reka Sava ponuja številne možnosti za razvoj gospodarskih, turističnih in športnih dejavnosti, regionalnega povezovanja ter prispeva k višji kvaliteti življenja prebivalcev ob njej in širše.

Z izgradnjo spodnjesavskih hidroelektrarn je Posavje dobilo novo priložnost za razvoj športnega turizma. 

V zadnjem času je projekt na spodnji Savi predvsem zaradi vedno bolj izrazitih podnebnih sprememb bistveno presegel funkcijo izgradnje objektov za proizvodnjo električne energije iz obnovljivega vira vode in vse bolj kaže prednosti svoje večnamenskosti. Hidroelektrarne so kot energetski objekti le del mnogo širše zgodbe. Poleg trajnostne izrabe vodnega potenciala reke omogočajo razvoj številnih spremljajočih pozitivnih učinkov za lokalno prebivalstvo. Ureditev infrastrukture in poplavne zaščite, vodotokov, bogatenje podtalnice, ustvarjanje možnosti za namakanje kmetijskih površin, razvoj športa in turizma, naravovarstvene ureditve so le nekateri izmed teh.

Z izgradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi so bile ob pretočnih akumulacijah na novo urejene tudi rekreativne poti, namenjene kolesarjenju, teku, sprehodom in uživanju v naravi, kjer lahko vsakdo najde svoj mir in kotiček za sprostitev.

Na nasipih in sprehajalnih poteh ob Savi dnevno opazimo številne pohodnike, tekače, rekreativne kolesarje. Sprehod ob Savi je postal ena izmed bolj atraktivnih in pogostih načinov preživljanja prostega časa prebivalcev naselij ob tej reki. Rekreativnih površin ob Savi od HE Boštanj do HE Brežice je nešteto, sprehod po nasipu pa je postal priložnost za prijetno nedeljsko družinsko druženje.

     

Sliki 1 in 2: Na nasipih in sprehajalnih poteh ob Savi lahko dnevno opazimo številne pohodnike, tekače in rekreativne kolesarje. (foto: Egon Cokan, arhiv HESS)

Pretočne akumulacije hidroelektrarn so športniki kaj hitro prepoznali tudi kot odličen teren za vodne športe – od veslanja do raziskovanja okolice s supom, ob primernem vetru pa lahko tam najdemo tudi surferje in kajtarje.

Sliki 3 in 4: Pretočne akumulacije predstavljajo odličen teren za različne vodne športe. (foto: arhiv HESS)

     

Sliki 5 in 6: Dan vodnih športov, ki sta ga junija 2022 na pobudo veslačev in kajakašev na pretočni akumulaciji HE Brežice organizirala Zavod za šport Brežice in Občina Brežice. (foto: Luka Rudman)

Na območju pretočne akumulacije HE Brežice ali, kot jo domačini radi imenujejo, »Brežiškem morju« bo v prihodnjih letih zrasel Dostopni vodni center Brežice, rekreativno vodno središče, ki bo poleg rekreacije omogočalo izvedbo mednarodnih tekem v  kajak – kanuju in veslanju.

Veseli nas vedno večje dogajanje ob in na reki Savi. Hidroelektrarne kot večnamenski objekti imajo mnogo širšo vlogo kot le zagotavljanje proizvodnje zelene električne energije. Omogočajo razvoj številnih aktivnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa v naravi. Izkoristimo te prednosti. Izberimo si aktivnost, ki nam je blizu, nas osrečuje in nam nudi pobeg od stresnega vsakdana. Naj bo skrb za zdravje in rekreacijo naša redna skrb, ne samo v sklopu evropskega tedna športa.  

Video: 

 

Glej tudi: