Večnamenski projekti na Savi - več kot samo proizvodnja električne energije …

26 Jul, 2019
Večnamenski projekti na Savi - več kot samo proizvodnja električne energije …

Sava, naša najdaljša reka, ima že od nekdaj velik pomen za ljudi, ki živijo z njo. Skozi zgodovino je pozitivno vplivala na življenje prebivalcev ob njej, vendar je svojim hudourniškim značajem slednjim znala prinesti tudi nemalo preglavic in težav. Deroča reka je večkrat prestopila bregove in uničevala premoženje, kmetijske pridelke in ostale infrastrukturne objekte. V preteklosti je bila Sava v Posavju precej »nedostopna« in neatraktivna za sprehod in počitek ob njej, okolica je bila zaraščena, drevesa pa večkrat »okrašena« s plastičnimi vrečkami in ostalimi smetmi, ki jih je prinesla narasla voda.

Danes je njena podoba povsem drugačna. Reka Sava ponuja številne možnosti za razvoj gospodarskih, turističnih in športnih dejavnosti, regionalnega povezovanja in na ta način prispeva k boljši kvaliteti življenja prebivalcev ob njej in širše. V družbi HESS z realizacijo večnamenskih projektov pomembno prispevamo k trajnostni izrabi vodnega potenciala reke Save in razvoju spremljajočih pozitivnih učinkov za lokalno prebivalstvo (infrastruktura, protipoplavna zaščita, ureditev vodotokov, možnosti za namakanje kmetijskih površin, razvoj športa in turizma, naravovarstvene ureditve idr.). Z izgradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi so bile ob akumulacijskih bazenih zgrajene kolesarske in rekreativne poti. Odprlo se je mnogo priložnosti za kolesarjenje, tek, sprehode in uživanje v naravi, kjer lahko vsakdo najde svoj mir in kotiček za sprostitev od napornega in stresnega življenjskega ritma.   

Vsakodnevno, še posebej ob vikendih, je na nasipih in sprehajalnih poteh ob Savi opaziti številne pohodnike, tekače, rekreativne kolesarje ... Sprehod ob Savi je postal ena izmed bolj atraktivnih in pogostih načinov preživljanja prostega časa prebivalcev naselij ob tej reki. Rekreativnih površin ob Savi od HE Boštanj do HE Brežice je nešteto, sprehod po nasipu je idealna priložnost za nedeljsko družinsko druženje. Ko se utrudimo ali si preprosto zaželimo počitek, se lahko ustavimo in spočijemo na klopcah ali katerem izmed pomolov ob Savi, opazujemo ptice, ribe, race, labodje družine …

Akumulacijske bazene ob hidroelektrarnah so športniki kaj hitro prepoznali kot odličen teren za vodne športe – od veslanja do raziskovanja okolice s supom, ob primernem vetru pa lahko tam najdemo tudi surferje in kajtarje.

Odsev vode, raznolika pokrajina, številna polja in sadovnjaki ob akumulacijskih bazenih so še posebej izraziti zjutraj in zvečer, ko lahko ob Savi občudujemo čudovite sončne vzhode in zahode ter ujamemo v fotografijo svoj najlepši trenutek …  

 

Videozapis (klik na povezavo): Aktivnosti ob in na Savi