Vila Kušljan postaja center za promocijo obnovljivih virov energije

19 Maj, 2022
Vila Kušljan postaja center za promocijo obnovljivih virov energije

Kjer se združijo preteklost, sedanjost in prihodnost: Vila Kušljan postaja center za promocijo obnovljivih virov energije.

Včeraj, 18. maja 2022, smo na ploščadi ob HE Brežice otvorili ulično razstavo »Kušljanova vila in njeno življenje«. Na pobudo družbe HESS in v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice ter Društvom za oživitev mesta Brežice smo raziskali življenjsko pot stare meščanske vile in predstavili njeno vizijo za naprej.

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj in avtorica razstave dr. Ivanka Počkar sta obiskovalce popeljali skozi bogato zgodovino vile, ki je v zadnjih sto letih zamenjala veliko lastnikov in stanovalcev. Najdlje jo je imel v lasti Franc Kušljan, po katerem vila nosi ime.

Sedanjo prenovo vile in prihodnjo vzpostavitev Centra obnovljive energije je predstavil direktor družbe HESS Bogdan Barbič. Poudaril je, da se družba HESS že več kot desetletje ukvarja z razvojem obnovljivih virov.

»Pri tem ugotavljamo, da je poznavanja na tem področju relativno malo, zanimanje ljudi pa je veliko. Brez posebne promocije smo namreč na ogledih hidroelektrarn letno beležili več tisoč obiskovalcev, zato je bila odločitev za vzpostavitev centra, kjer bi se lahko znanja željni seznanili z različnimi tehnologijami, s pomočjo katerih lahko iz obnovljivih virov pridobivamo električno energijo, logična. Objekt nameravamo tudi fizično razširiti. Dogradili bomo večnamensko dvorano s pogledom na hidroelektrarno, zgradili atrij ter uredili okolico, da bo primerna za dogodke za potrebe družbe HESS in širše. Objekt bo v celoti samooskrben, brez priključka na omrežje, napajan samo iz obnovljivih virov. Ponujal bo digitalno doživetje in vsebine predstavljal z moderno tehnologijo za vizualizacijo navidezne resničnosti.«

    

Omenjeni center bo prispeval k razvoju ožje in širše regije, lokalnih skupnosti, širjenju turistične ponudbe ter v povezavi z znanostjo ozaveščal in izobraževal o pomenu okoljevarstva in prehoda na obnovljive vire energije. Idejo je tako pozdravil tudi Ivan Molan, župan mesta Brežic. Kot je povedal, ga veseli zavedanje in vključenost podjetij, ki se lotevajo družbeno odgovornih in koristnih projektov ter tako pripomorejo k razvoju občine kot celote.

    

Dogodek so popestrili učenci Glasbene šole Brežice. O Kušljanovi vili, njeni zgodovini in o načrtih za prihodnost je na dan odprtja izšla publikacija, ki je brezplačno na voljo v Posavskem muzeju Brežice.

Stara vila živi naprej. Preteklost postavlja temelje prihodnosti, združuje in povezujepreteklo in prihodnje, energetiko in okolje.